Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Italienska köttbullar med spagetti

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 500 g passerade tomater
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk färsk hackad basilika
  • salt och peppar

Köttbullar

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 500 g kalvfärs eller mager fläskfärs
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 tsk hackad färsk salvia
  • 1/2 väl tvättad citron, rivet skal
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk smör

Till servering

  • kokt tagliatelle
  • riven parmesanost
  • små tomater
  • basilika
  • salvia

Så här gör du

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills den är mjuk och glansig.
  2. Tillsätt vitt vin, passerade tomater, kycklingfond, strösocker och basilika. Sjud såsen i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Köttbullar: Blanda smulat vitt bröd utan kanter med mjölk i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter. Rör ner kalv- eller fläskfärs, salt och peppar.
  4. Skala och riv lök och vitlöksklyfta. Tillsätt lök, vitlök, ägg, salvia, citronskal och parmesanost. Rör färsen smidig.
  5. Forma färsen med oljade händer till medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper. Stek dem runt om i en stekpanna med smör i omgångar i cirka 5 minuter. Skaka stekpannan, så att det blir runda köttbullar.
  6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i 5 minuter. Blanda köttbullar och sås med kokt tagliatelle.
  7. Servera med riven parmesanost och några små tomater. Garnera med basilika- och salviablad.