Italiensk ricottakaka med brynt smör

Foto: Miriam Preis
Ingredienser
1 kaka
- 100 g smör
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 pkt ricotta à 250 g
- 1 apelsin, saft
- 1/2 citron, saft
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 25 g mandelspån
Servering
- smör, till stekning
- lättvispad grädde eller vispad crème fraiche
- apelsin, zest
- eventuellt brynt smör
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
- Bryn smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker u gt. Vänd ner ricottan, apelsinsaft, citronsaft och vaniljsocker och rör om. Häll därefter i smöret under omrörning. Blanda slutligen ner mjölet och bakpulvret.
- Klä en brödform, ungefär 25 × 10 cm i botten, med bakplåts- papper. Häll i smeten och ha på mandelspån. Baka i mitten av ugnen i 50–60 minuter.
- Låt kakan vila tills den svalnat, och gärna längre.
- Kakan går att äta som den är – men godast är att skära den i tjocka skivor och steka dem snabbt i lite smör tills de blir lätt gyllene. Servera med valfri vispad mejeriprodukt, apelsinzest och eventuellt lite extra brynt smör.

Du kanske även gillar
Populära recept