Logga in här

Italiensk ricottakaka med brynt smör

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 pkt ricotta à 250 g
  • 1 apelsin, saft
  • 1/2 citron, saft
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 25 g mandelspån

Servering

  • smör, till stekning
  • lättvispad grädde eller vispad crème fraiche
  • apelsin, zest
  • eventuellt brynt smör

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
  2. Bryn smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker u gt. Vänd ner ricottan, apelsinsaft, citronsaft och vaniljsocker och rör om. Häll därefter i smöret under omrörning. Blanda slutligen ner mjölet och bakpulvret.
  4. Klä en brödform, ungefär 25 × 10 cm i botten, med bakplåts- papper. Häll i smeten och ha på mandelspån. Baka i mitten av ugnen i 50–60 minuter.
  5. Låt kakan vila tills den svalnat, och gärna längre.
  6. Kakan går att äta som den är – men godast är att skära den i tjocka skivor och steka dem snabbt i lite smör tills de blir lätt gyllene. Servera med valfri vispad mejeriprodukt, apelsinzest och eventuellt lite extra brynt smör.