Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Italiensk oxragu

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg högrev
  • 150 g pancetta eller rökt sidfläsk
  • olivolja
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 flaska rödvin
  • 500 g passerade tomater
  • salt
  • nymald peppar

Marinad

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 dl salviablad
  • 10 svartpepparkorn
  • 12 stycken enbär
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1/2 flaska rött vin
  • ca 2 dl vatten

Till servering

  • 500–600 g pasta, t ex pappardelle eller tagliatelle
  • parmesanost

Så här gör du

  1. Putsa köttet och skär det i små kuber som är 1 1/2 centimeter stora.
  2. Gör marinaden: Skala morot och lök och skär i grova bitar. Strimla sellerin. Dessa grönsaker ska plockas bort efter marineringen, så ju grövre bitar desto bättre.
  3. Lägg kött och grönsaker i en bunke. Stöt salvia, peppar och enbär i en mortel. Tillsätt kryddblandningen i bunken tillsammans med hela nejlikor och lagerblad. Häll på vinet och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Blanda noga om.
  4. Låt köttet marinera i kylen minst 8 timmar, men gärna över natten.
  5. När köttet är marinerat: Ta upp det ur marinaden. Kasta marinaden och grönsakerna.
  6. Skär pancettan i små tärningar. Skala morötter och lök och skär i tärningar. Strimla sellerin och hacka vitlöken.
  7. Stek pancettan i olivolja i en gryta tills den har fin färg och är knaprig. Tillsätt morot, lök, selleri, vitlök och chiliflakes. Fräs sakta tills grönsakerna är mjuka, cirka 10 minuter.
  8. Höj värmen och lägg i köttet. Koka utan lock tills nästan all köttsky kokat bort. Häll på vinet och koka tills nästan all vätska kokat in.
  9. Tillsätt tomaterna och koka på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, 1 ½ –2 timmar. Späd med mer vatten under kokningen om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  10. Vid servering: Blanda ragun med nykokt pasta. Blanda noga så att all pasta täcks med sås. Servera med riven parmesanost.