Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Irländsk apple crumble cake

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 110 g smör plus extra för smörjning av form
  • 150 g ljust farinsocker
  • 2 stora ägg
  • 210 g vetemjöl, siktat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 300 g äpplen, skalade, utan kärnor i klyftor

Toppning

  • 50 g vaniljsocker (eller substitut med strösocker)
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g smör

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 ° c, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten. Med en visp, slå sönder smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet.
  2. Vik ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet.
  3. Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den.
  4. Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till crumble toppning tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål med fingertopparna. Strö toppningen ovanpå smeten.
  5. Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills ett spett som sticks i kakan kommer ut rent.
  6. Ta ut ur ugnen och låt svalna.