Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inlagd gurksill

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 4 saltsillfiléer, urvattnade
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 silverlök
  • 1/4 gurka
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk senapsfrön

Till garnering

  • gurkört eller gräslöksblommor

Tillbehör

  • smetana
  • nykokt färskpotatis

Så här gör du

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.
  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar.
  3. Rör ihop ättiksprit, strösocker och vatten. Rör tills allt strösocker lösts upp.
  4. Skala silverlöken. Hyvla gurka och silverlöken.
  5. Varva sillbitarna, gurkan, silverlöken, persiljan och senapsfröna i en glasburk. Häll på lagen. Låt dra ett par timmar.
  6. Servering: Lägg upp sillen i en skål och garnera med gurkört eller gräslöksblommor. Servera gärna med nykokt färskpotatis och smetana.