Inkokt vit sparris med brynt hollandaise, kavringschips & forellrom

Foto: Frida Wismar
Ingredienser
4 portioner
Sparris:
- 8 vita sparrisar
- 2,7 liter vatten
- 3 dl citronsaft (cirka 6 citroner)
- ¾ dl salt
- 1 dl socker
- 1 kruka timjan
Brynt hollandaise:
- 200 g smör
- 2 äggulor
- ½ citron, saft och rivet skal
- flingsalt
Tillbehör:
- 2 kavring
- 2 msk smör
- 100 g forellrom
- lite körvel eller persilja
Så här gör du
- Skala sparrisen med en sparrisskalare eller potatisskalare och skär bort det träiga vid roten. Koka upp vattnet och tillsätt citron, salt, socker och timjan. Lägg sparrisen i en ugnsform cirka 30×40×5 centimeter och häll över vätskan så att det täcker väl. Täck med aluminiumfolie så att all värme stannar kvar. Låt stå i minst 45 minuter.
- Mixa kavringen i en matberedare till ett grovt pulver. Torrosta cirka 2 minuter på medelvärme. Tillsätt smöret och stek krispigt. Häll av på hushållspapper.
- Gör hollandaisen: Bryn smöret och låt det svalna till cirka 50 grader. Vispa äggulor och citron skummigt i en liten kastrull. Värm skummet försiktigt på låg värme under konstant vispning. Ta bort kastrullen från värmen när skummet tjocknar och börjar ryka lite. Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under hård vispning. Smaka av med flingsalt och eventuellt lite mer citronsaft.
- Servera sparrisen ljummen tillsammans med en riklig dos hollandaise. Strö över brödkrispet och toppa med några teskedar forellrom. Garnera med körvel eller persilja.

Du kanske även gillar
Populära recept