Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inkokt lax

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

1 bufférätt
  • 
1 kg laxfilé med skinnet kvar

  • 1/2 citron, skivad
  • 
3 dl vitt vin
  • 
5 vitpepparkorn

  • 2 lagerblad
  • 
1 msk dillfrön

  • salt

Gurksallad:


  • 1 gurka

  • 2 msk gräslök fint skuren
  • 
2 msk hackad dill
  • 
4 msk kallpressad rapsolja
  • 
2 msk citronjuice
  • 
salt och peppar


Dillmajonnäs:


  • 2 dl äggula
  • 
1 msk senap

  • 1 msk vinäger
  • 
2 1/2 dl rapsolja
  • 
3 msk hackad dill

  • salt och peppar


Så här gör du

  1. 
1. Skiva laxen i portionsstorlekar. Lägg laxen i en djup ugnsform med skinnsidan uppåt.

  2. Koka upp vitt vin tillsammans med kryddor och citronskivorna, låt stå och dra i 15 min.

  3. Koka upp lagen igen och slå den varma lagen över laxen, lyft varje laxbit så att lagen kommer under laxen.

  4. Låt laxen svalna i lagen och ställ in i kylen efter att den svalnat. Låt stå till dagen efter.

  5. Gurksallad: Skala gurkan och skär i 2x2 centimeter stora kuber.
 Blanda samman gurkan med gräslöken, citronjuice och rapsoljan. Smaka av med salt och peppar.

  6. Dillmajonnäs: Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar.
 Häll i oljan droppvis tills det börjar tjockna, häll därefter i oljan med en tunn fin stråle. Blanda i dillen.