Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ingvar Kamprads gäddpaté

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Upplev fiskpaté när den är som bäst genom att tillaga möbelmogulen Ingvar Kamprads barndomsrecept.

recept: Ankarsrum

Ingredienser

4 portioner
  • 250 g finskrapat fiskkött
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 6 dl rumstempererad grädde
  • 2 tsk salt
  • 1/4-1/2 tsk vitpeppar
  • 1 krm strösocker
  • anjovisspad eller passerade anjovisfilé
  • ev hett smör

Så här gör du

  1. Förbered en form (en stor eller flera mindre portionsformar).
  2. Förbered fisken genom att skrapa fiskköttet noga. Väg det och passera genom en grov stålsikt eller passermaskin.
  3. Lägg färsen i en skål. Tillsätt mjöl och arbeta igenom färsen ordentligt. Häll i grädden bitvis och rör om. Om den skär sig, tillsätt lite hett smör, ställ skålen i varmt vatten och vispa kraftigt. Krydda färsen med salt, vitpeppar, strösocker och anjovisspad.
  4. Fyll formen till 3/4 med färs och lägg på ett lock. Ställ formen i en hög kastrull, häll på kokhett vatten till 3/4 av formens höjd, lägg på locket och låt koka i 1–1 1/2 timme (eller 20–30 minuter om du använder småformar). När färsen är torr är patén färdig.
  5. Servera omedelbart, gärna med kokt potatis och gröna bönor eller gröna ärtor.