Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ingefärslax

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingefäran ger en asiatisk touche. Serveras med kokt ris.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé utan skinn

Till marinaden

  • 1 msk olja med neutral smak
  • 4 msk torr sherry eller vermouth
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1½ msk riven ingefära
  • 1½ msk farinsocker
  • ev salt och nymalen vitpeppar

Till grytan

  • 1 morot
  • ½ rotselleri
  • 1 msk olja med neutral smak
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor skivade
  • 3 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 msk soja
  • ½ msk majsena
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 50 g skållad sötmandel

Så här gör du

  1. Skär laxen i kuber med 2 cm sida. Blanda till marinaden i en skål och vänd ner laxen. Låt stå i kylskåp cirka 2 timmar. Rör om någon gång under tiden
  2. Ansa morot och rotselleri och skär lillfingertjocka stavar. Fräs i olja utan att det tar färg. Snitta och skölj purjolöken och skär den på snedden i 1 cm tjocka skivor. Halvera och kärna ur paprikan och skär den i cm breda strimlor. Lägg alltsammans i grytan tillsammans med vitlöken.
  3. Fräs ytterligare någon minut och tillsätt vatten, buljong och soja. Sjud under lock några minuter. Vänd försiktigt ner laxen och sjud i ytterligare 4 minuter. Smaka av.
  4. Rör ut majsenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Rör försiktigt så att fisken inte går sönder.
  5. Skär den skållade mandeln i långa flisor och rosta i torr stekpanna. Strö över fiskgrytan och servera med kokt ris.