Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Inbakad äppelpaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 paj
  • 300 g extrasaltat smör, rumstempererat
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl amaretto
  • 3 dl socker
  • 6 st medelstora, röda äpplen
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mald kanel

Så här gör du

  1. Blanda smöret med mjölet, vaniljsockret och 1,5 dl av sockret.
  2. Tillsätt amaretton och arbeta degen mjuk och slät.
  3. Tillsätt olja - lite i taget, tills du får degen så pass smidig att du kan "bre" ut den med en slickepott. OBS! Det är inte säkert att du behöver använda all olja. Smeten ska kännas ungefär som mosad banan i konsistensen. (Bara en liknelse i konsistensen!)
  4. Täck en form i botten med ca 1/2 cm tjock deg. Använd en slickepott och bre ut smeten. Grädda i 200 grader tills botten blivit fint gyllene i färgen.
  5. Skiva äpplena tunt. Låt skalet vara kvar - det blir så fint! Lägg äppelskivorna tätt ovanpå den bakade degbotten.
  6. Strössla över resten av sockret samt kanelen. Täck äpplena med degen som är kvar. Det är lättast med en slickepott.
  7. Grädda i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg.