Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Idas långkokta oxstek med ångade vaxbönor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portioner
  • 1½ kg fransyska
  • 2 msk salt
  • 1 msk peppar
  • 3 msk olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 st gula lökar
  • 4 st morötter
  • 4 st lagerblad
  • 2 st själkselleri
  • 200 g skållade färska tomater
  • 700 enkelt rödvin (500 ml i matlagningen, 200 ml till kocken)
  • 2 st röda chilifrukter
  • 1 st nötbuljongtärning
  • 1 dl vatten

Tillbehör

  • 600 g vaxbönor
  • 1 st vitt bröd

Så här gör du

  1. Gör så här Bind upp köttet till stadig form. Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i korta bitar. Låt dem svettas i en matsked olja i största grytan, minst 6 liter. (En fiskgryta för två plattor är idealisk.) Tag upp och låt vänta i pyts. Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme. Salta och peppra generöst under tiden.
  2. Lägg i de frästa grönsakerna, lagerblad, buljongtärningen och tomaterna. Klyv och tag ur chilifrukterna, och lägg med dem i grytan. Slå på vinet och låt koka upp. Låt sjuda i 2½ timme under lock.
  3. Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet skivas (kan få kallna helt också, och värmas i såsen senare).
  4. Koka ihop vinskyn på hög värme utan lock tills ca 1/3 av vätskan ångat bort. Mixa skyn och de nu mycket välkokta grönsakerna till sås.
  5. Servera med vitt bröd och ångade vaxbönor.