Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hummersoppa – gott och enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 113 st har redan röstat

Krämig hummersoppa med fantastiska smaker. Ett recept alla klarar av att laga. Perfekt som förrätt till nyår eller andra festliga tillställningar.

Ingredienser

4 personer
  • 6 dl hummerbuljong (se recept nedan om du vill göra egen)
  • 2 ,5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 4 cl konjak
  • 2 cl madeira
  • 1 tsk majsena
  • salt och peppar
  • Garnering: 1 hummerstjärt, skivad, eventuellt tryffelolja, några klippta ärtskott eller krasse

Hummerbuljong

  • 2 humrar
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 4 schalottenlökar, hackade
  • 2 selleristjälkar, hackade
  • 1 morot, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk fänkålsfrö
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • några dillstjälkar eller 1/2 tsk dillfrö

Så här gör du

  1. Om du gör din egen hummerbuljong; klyv humrarna och ta ut köttet. Försök hålla kloköttet intakt eftersom det blir en snygg garnering antingen i soppan eller på vickningskrustaderna. Rensa bort inälvorna. Torka av hummerskalen och krossa dem. Hetta upp smör och olja i en kastrull och bryn hummerskal, grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrö på hög värme tills de tar lite färg. Slå på vin och vatten och låt koka upp. Lägg ner dillstjälkar eller dillfrö. Låt buljongen sjuda kraftigt i 30 minuter, inte längre. Ta kastrullen av plattan, sätt på ett lock och låt dra i en timme. Sila av buljongen och koka ner den tills 6 dl återstår.
  2. I den heta hummerbuljongen, blanda ner grädden och låt koka ihop i 5-10 minuter. Rör ner smör, konjak och madeira.
  3. Rör ut majsenan i några teskedar vatten och häll den i soppan. Låt koka upp så att soppan tjocknar lite.
  4. Servera soppan i varma tallrikar och lägg lite hummerkött i botten, garnera eventuellt med några droppar tryffelolja och, om du vill ha en smula grönska, med några ärtskott. En torr eller halvtorr sherry är mycket god till soppan.
3 kommentarer om "Hummersoppa – gott och enkelt recept"
  • Anneli Andreasson
    Anneli Andreasson

    Det här en jättegod hummersoppa, lätt att följa och supergott. Jag gjorde den till en hummersnaps serverat i snapsglas som gästerna fick som förrätt med västerbottenost till. Det var mycket omtyckt.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Anneli Andreasson

      Hej Anneli! Åh, så glada vi blir över att höra det!