Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hummersallad med äpple och rostad parmaskinka


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 förrättsportioner

  • 2 kokta humrar, à 350-400 g
  • 
75 g parmaskinka i tunna skivor

  • 1 huvud romansallad

  • 1 äpple

  • 1/2 citron, pressad saft

  • smör, att steka i


Krutonger:


  • 1 liten tunn baguette

  • 1-2 msk smör/olja, att steka i


Dressing:


  • 3 äggulor

  • 1/2 dl finriven parmesanost

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 2 tsk fransk senap

  • 1 dl rapsolja

  • 1 dl olivolja
  • 
salt

  • 1 krm nymald peppar
  • 
1 msk finhackad schalottenlök


Garnering

  • gräslök


Så här gör du

  1. Klyv hummern på längden med en vass kniv. Ta ut allt kött och hummersmör. Knäck klor och leder, pilla ut allt kött (spara skalen för att koka en fond eller soppa).

  2. Rosta parmaskinkan knaprig på en bakpappersklädd plåt i ugn, 185 grader, cirka 15 minuter.
Dela, kärna ur och tärna äpplet smått. Lägg tärningarna i en skål med pressad citron, så de inte mörknar.

  3. Krutonger: Skiva brödet tunt och stek gyllene på båda sidor i smör i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Dressing: Rör ihop äggulor, parmesan, vinäger och senap. Tillsätt oljorna droppvis under konstant vispning eller kör med mixerstav till krämig konsistens. Rör ner schalottenlök och smaka av med lite hummersmör, peppar och eventuellt lite salt.
5 Dela romansalladen på längden och skölj i kallt vatten Blanda salladsbladen med 1 msk av dressingen och fördela på fyra tallrikar.

  5. Stek äppeltärningarna hastigt runtom i lite smör, så de mjuknar något utan att bli mosiga. Stäng av värmen. Vänd hastigt de halverade hummerstjärtarna i stekpannan med äppelsmöret, 2 sekunder per sida, inte mer för då blir de sega.

  6. Fördela de varma äppeltärningarna på tallrikarna med salladsblad. Toppa med halverad hummerstjärt, resten av hummerköttet, smulade parmaflarn (spar fyra större bitar till garnering) och brödkrutonger. Ringla över lite dressing.