Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hollandaisesås – recept

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

En ljuvligt len och smörig sås som passar bra till fisk och grönsaker, till exempel grillad lax med kokt sparris.
Variant: Hollandaise med brynt smör – följ receptet på hollandaisesås men bryn smöret först, tills det är gyllenbrunt.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 ⁄2 citron, saften
  • salt
  • vitpeppar

Så här gör du

  1. Skira smöret på medelvärme, se till så att det inte bränns. Ställ smöret åt sidan så att bottensatsen sjunker
  2. Vispa ihop äggulor med äppelcidervinäger och citronsaft i en rostfri kastrull eller rostfri bunke.
  3. Sätt kastrullen eller bunken över ett vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan håll cirka 98 grader. Vispa äggen tills de tjocknat något.
  4. Rör ned lite i taget av det skirade smöret. Vispa tills såsen tjocknar.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.