Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Högrev i sjömansgryta med mörk öl

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg högrev
  • smör till stekning
  • salt
  • 1 ,2 l mörk köttbuljong eller 1,2 l vatten och 2 msk köttfond
  • 2 lagerblad
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 2 rödlökar eller gula lökar
  • 2 blåmorötter eller vanliga morötter
  • 1 mörk öl, till exempel porter
  • 8 potatisar
  • eventuellt 2 dl vatten till spädning
  • 1 dl vispgrädde
  • majsena, till redning
  • bladpersilja eller färsk timjan

Pressgurka

  • 1 ⁄2 gurka
  • 1 ⁄2 dl ättikssprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 1 ⁄2 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja

Tillbehör

  • vinbärsgelé

Så här gör du

  1. putsa och skär köttet i 3 centimeter stora bitar. stek bitarna i omgångar i smör i en stekpanna, salta lätt och flytta över köttet till en gryta.
  2. Häll på buljongen, koka upp och låt köttet småkoka i en timme under lock (koktid beror lite på hur segt köttet är).
  3. skala löken och skär den i klyftor. skala morötterna och skär i 2 centimeter stora bitar.
  4. lägg i lagerblad, svartpeppar och grönsakerna i grytan. Häll på ölen och koka i cirka 15 minuter.
  5. Dela potatisen på mitten och lägg i grytan. Späd eventuellt med vatten. Koka tills potatisen är klar, cirka 10 minuter.
  6. Häll på grädden, red av grytan med majsena utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt. Garnera grytan med persilja eller timjan.
  7. Pressgurka: Hyvla gurkan tunt på längden med hjälp av en mandolin eller osthyvel.
  8. Rör ihop ättika och socker i en stor skål, häll i vattnet och rör tills sockret smält. Lägg i gurkan och persiljan.
  9. Låt gurkan dra i lagen några timmar eller över natten.
  10. Lägg gurkan i en separat, tät burk.
  11. Servera ärtor, morötter, vinbärsgelé och pressgurka i små skålar till grytan.