Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hög citrustårta



Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

15 bitar


3 tårtbottnar

  • 9 ägg

  • 4 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 2 1/2 dl potatismjöl
  • 2 1/2 tsk 
bakpulver

  • 2 apelsiner, saften
  • 
finrivet skal av 2 apelsiner


Fyllning:


  • 1 burk lemoncurd (cirka 320 g)


Glasyr

  • 800 g naturell färskost
  • 5 dl florsocker
  • 100 g 
rumsvarmt smör

  • 1 msk vaniljsocker
  • 
lite röd hushållsfärg
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk citronsaft

Så här gör du

  1. 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa tre formar, cirka 24 cm, med mannagryn.

  2. Vispa ägg och socker mycket ljust och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt men väl ner dem i äggvispet. Häll smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Prova med sticka. Låt svalna i formarna en liten stund. Lägg över på galler att svalna helt.

  3. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren väl, lägg över drygt hälften i en spritspåse med stjärntyll.

  4. Montering: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Bred 1/3 curd och 1/4 glasyr mellan vartannat lager tårtbotten. Bred ett tunt lager glasyr över hela kakan.

  5. Spritsa små toppar runt hela kakan genom att rikta spritsen rakt mot kakan och "dutta" ut små toppar. Ställ svalt till servering.
2 kommentarer om "Hög citrustårta

"
  • Oxen69
    Oxen69

    Ska man inte dela varje tårtbotten i te x två delar? Det står ingenstans! Annars blir det ju tre väldigt tjocka bottnar..
    Tacksam för snabbt svar!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Oxen69

      Hej,
      Det blir en hög citrustårta precis som det står i receptet. Vill man göra den lägre kan man alltid dela en klassisk tårtbotten i tre delar. Lycka till!
      Mvh Mitt kök-redaktionen