Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hjortgryta med polenta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4-6 portioner
  • 
1 kg hjort- eller älgkött, benfritt

  • 2 msk smör och rapsolja
  • 
salt och svartpeppar

  • 2 gula lökar, grova bitar

  • 2 vitlöksklyftor, krossade

  • 1 dl vatten

  • 2 dl rött vin

  • 2 lagerblad

  • 2 msk kantarellfond eller mörk oxfond

  • 1/2 dl rönnbärsgelé

  • 1 msk tomatpuré

  • 200 g skogschampinjoner

  • 2 morötter, skivade

  • 1 msk smör

  • 2 msk mörk redning, Maizena


Polenta:


  • 7 1/2 dl vatten

  • 2 msk kycklingfond

  • 1 1/2 dl polentagryn

  • 2 msk smör

  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 
1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar, nymald

  • 1 dl parmesanost, nyriven
  • 
smör

Så här gör du

  1. 
Skär köttet i cirka 3 centimeterstärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra köttet. Lägg över i en stekgryta. Låt gul lök och vitlök fräsa med på slutet av sista omgången kött. Skölj ur pannan med lite vatten och häll över i grytan.

  2. Tillsätt rött vin, lagerblad, kantarellfond, rönnbärsgelé och tomatpuré. Rör om, koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme.

  3. Fräs champinjoner och morötter i smör och låt de sjuda med i grytan 15 minuter. Red av grytan med Maizena och smaka av.

  4. Koka upp vatten och kycklingfond i en kastrull. Vispa ner polentagryn. Låt gröten koka cirka 6 minuter under omrörning. Rör ner smör, timjan, salt, peppar och parmesan. Häll upp polentan i en vattensköljd avlång bakform, cirka 1 1/2 liter. Låt kallna. Stjälp upp på en skärbräda och skiva i 1 1/2 centimetersskivor. Stek i smör tills polentan får en gyllene färg.