Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Het linssoppa med bönor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

En mustig soppa med mycket hetta. Vill man ha den lite mildare, så kan man ta mindre Sriracha eller avstå från den såsen helt och hållet. Den går ju fint att ta på efteråt för den som gillar styrka.

Om man halverar buljongmängden så passar den här rätten alldeles utmärkt som pastasås!

Ingredienser

3 liter
  • 200 g röda linser
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 st rödlök
  • 1 st gul lök
  • 10 cm purjolök i strimlor
  • 1 st röd paprika
  • 1/2 st squash
  • 1/2 st aubergine
  • 2 krossad tomat
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 kraftig grönsaksbuljong
  • 1/2 dl srirachasås
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk timjan
  • smör eller olja att steka i

Så här gör du

  1. Börja med att skölja de röda linserna och sätt dem på kokning i 4 dl vatten.
  2. Skär alla grönsaker i centimeterstora kuber.
  3. Fräs grönsakerna i lite smör eller olja i en stor gryta
  4. Tillsätt de krossade tomaterna, srirachasåsen och ajvar relish. Låt fräsa med en minut.
  5. Tillsätt alla kryddor.
  6. Häll över grönsaksbuljongen och låt alltsammans puttra i 10 minuter.
  7. Lägg i linserna och bönorna (avrunna och sköljda) och låt soppan koka upp.
  8. Servera gärna med en klick creme fraiche och färsk timjan.