Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hemgjord ricotta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ricotta, den italienska färskosten är faktiskt fullt möjlig att göra själv. Vanligtvis blandas den med pasta, men den neutrala osten passar också bra att smaksätta med vitlök, färska örter och olivolja. Då passar den bra att fylla matiga smörgåsar med. Men det är också gott att lägga en klick av ricottan i nyponsoppan (recept här!), såväl som i blåbärssoppan (recept här!). Till nyponsoppan passar det bra att smaksätta osten med vaniljpulver (inte vaniljsocker) och till blåbärssoppan är det gott att röra i lemon curd i osten.

Ingredienser

4 dl
  • 1 liter gammaldags mjölk, gårdsmjölk eller ekologisk standardmjölk
  • 2 dl ekologisk vispgrädde
  • pressad saft av 2 ekologiska citroner

Så här gör du

  1. Koka sakta upp mjölk och grädde tills temperaturen mäter 34 grader.
  2. Ta från värmen och tillsätt citronsaften. Rör långsamt med en träslev tills mjölken börjar skikta sig.
  3. Låt mjölkblandningen rinna av genom en silduk som lagts i en sil, cirka 1 timme.
  4. Knyt ihop tyget till en påse och häng upp den i en silställning. Låt vasslen som är kvar rinna av, cirka 15 minuter. Ju längre osten rinner av desto torrare blir den.