Hemgjord ricotta

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 dl
- 1 liter gammaldags mjölk, gårdsmjölk eller ekologisk standardmjölk
- 2 dl ekologisk vispgrädde
- pressad saft av 2 ekologiska citroner
Så här gör du
- Koka sakta upp mjölk och grädde tills temperaturen mäter 34 grader.
- Ta från värmen och tillsätt citronsaften. Rör långsamt med en träslev tills mjölken börjar skikta sig.
- Låt mjölkblandningen rinna av genom en silduk som lagts i en sil, cirka 1 timme.
- Knyt ihop tyget till en påse och häng upp den i en silställning. Låt vasslen som är kvar rinna av, cirka 15 minuter. Ju längre osten rinner av desto torrare blir den.
1 kommentar om "Hemgjord ricotta"

Du kanske även gillar
Populära recept
AndersK
Receptet kan inte fungera som det är skrivet. Mjölken måste var mycket varmare, 85-95 grader för att tillsammans med syran från citronen – eller vinäger – koagulera. Det finns ingen anledning att använda ”ekologiska” citroner, ger inte någon fördel, däremot är det viktigt att undvika ”homogeniserad mjölk dvs standardmjölk, använd ”gammaldags”. Också betr mjölken är ”elologisk” irrelevant. AK