Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hemgjord ricotta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 50 st har redan röstat

Ingredienser

4 dl
  • 1 liter gammaldags mjölk, gårdsmjölk eller ekologisk standardmjölk
  • 2 dl ekologisk vispgrädde
  • pressad saft av 2 ekologiska citroner

Så här gör du

  1. Koka sakta upp mjölk och grädde tills temperaturen mäter 34 grader.
  2. Ta från värmen och tillsätt citronsaften. Rör långsamt med en träslev tills mjölken börjar skikta sig.
  3. Låt mjölkblandningen rinna av genom en silduk som lagts i en sil, cirka 1 timme.
  4. Knyt ihop tyget till en påse och häng upp den i en silställning. Låt vasslen som är kvar rinna av, cirka 15 minuter. Ju längre osten rinner av desto torrare blir den.
1 kommentar om "Hemgjord ricotta"
  • AndersK
    AndersK

    Receptet kan inte fungera som det är skrivet. Mjölken måste var mycket varmare, 85-95 grader för att tillsammans med syran från citronen – eller vinäger – koagulera. Det finns ingen anledning att använda ”ekologiska” citroner, ger inte någon fördel, däremot är det viktigt att undvika ”homogeniserad mjölk dvs standardmjölk, använd ”gammaldags”. Också betr mjölken är ”elologisk” irrelevant. AK