Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hemgjord pepparkaksdeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500gram rumsvarmt smör
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk finstött kardemumma
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1½ dl vatten
  • 1 kg vetemjöl (ca 17dl)
  • 1 msk bikarbonat

Så här gör du

  1. Dag ett
    Rör ihop rumsvarmt smör och kryddor i en bunke. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över smöret och låt kallna.
  2. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Degen är nu ganska lös och skall stå kallt i minst ett dygn i kylskåp, täckt med plastfilm.
  3. Dag två
    Sätt ugnen på 200grader. Ta ut degen ur kylskåpet. Ta bara lite deg i taget och kavla ut på väl mjölat bakbord. Ta ut kakor med mått i valfri form och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Baka av pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5minuter beroende på tjocklek.