Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng, rödvinssås och ugnsbakad tomat

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé i bit
  • 2 dl hackad färsk timjan och rosmarin
  • 400 g cocktailtomater på kvist
  • Salt
  • Svartpeppar

  • 600 g skivad rotselleri
  • 600 g skivad fast potatis
  • 7 dl grädde
  • 4 st finhackade vitlöksklyftor
  • salt
  • vitpeppar

Rödvinssås

  • 1 st grovhackad rödlök
  • 1 st morot
  • timjan
  • 1 flaska rött vin
  • 3 msk kalvfond

Så här gör du

  1. Rotsellerigratäng

    Börja med gratängen. Koka rotfrukter, grädde, vitlök, salt och peppar på svag värme ca 20 min tills allt är mjukt. Smaka av gratängen.
    Häll över i en ugnssäker form eller portionsformar. Gratinera gratängen högt upp i ugnen på 250° i ca 5 min.

    Lägg tomaterna i en form och låt de gå varma samtidigt som gratängen.
  2. Rödvinssås
    Fräs lök och morot smör i en kastrull. Tillsätt vin och fond. Koka på hög värme så att vätskan kokar ner till mindre än hälften. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Rör ihop 50g smör med lite vetemjöl till en deg och vispa ner den i såsen för att reda och blanka upp den.
  3. Köttet
    Blanda örter, salt och peppar. Putsa och rulla köttet i hälften av blandningen och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Lägg upp på plåt och sätt in köttet på 100 grader till en innertemperatur på 56grader för medium, ca 30-40 min.

    Ta ut köttet och rulla det i resten av örthacket och låt vila 10 min. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och servera med alla tillbehör.