Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt oxfilé med potatiskroketter och rödvinssås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Oxfilé:

  • 600 g oxfilé
  • 1/2 vitlök
  • Några timjankvistar
  • 3 msk smör

Potatiskroketter:

  • 1 kg fast potatis
  • 1,5 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • 0,5 liter rapsolja

Rödvinssås:

  • 3 schalottenlökar
  • 0,5 vitlök
  • 1 palsternacka
  • Några timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • 6 dl rödvin
  • 8 dl köttbuljong
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Till servering:

  • 4 timjankvistar

Så här gör du

  1. Skala och hacka ner schalottenlökarna och palsternackan och dela vitlöken på mitten. Fräs i olivolja tills löken är ordentligt karamelliserad och har blivit mjuk. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjankvistar och vitpepparkorn och rosta tomatpurén i någon minut.
  2. Tillsätt rödvin och låt reducera ner tills 2/3 återstår. Tillsätt köttbuljong och låt reducera ner tills hälften återstår (ca 4 dl). Sila av såsen och koka upp den igen. Tillsätt smör och låt småkoka i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå på låg värme tills servering utan att det kokar.
  3. Sätt ugnen på 150°C. Stek oxfilén i en varm stekpanna i neutral olja på alla sidor. När den är brynt runtom så tillsätter du smör, timjan och vitlök och öser köttet i någon minut. Ställ in stekpannan med fettet i ugnen tills köttet nått 56°C i innertemperatur. Lägg in i folie och låt vila tills servering.
  4. Skala och skiva potatisen i 1 cm stora bitar och koka de i välsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av potatisvattnet och mosa potatisen med en ballongvisp. Rör ner salt, svartpeppar, vitpeppar och riven muskotnöt och smaka av potatisstompet.
  5. Forma stompet till bollar och platta till. Vänd i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko. Värm rapsolja till 180°C i en kastrull och fritera sedan tills gyllenbruna. Lägg i folie så de behåller värmen.
  6. UPPLÄGG: Lägg 3 kroketter i mitten av tallriken och lägg en köttskiva så att den vilar mot potatisen. Lägg såsen över köttet och toppa med en timjankvist. Tänk på att alltid jobba med udda tal och jobba asymmetriskt när du lägger upp mat för bästa resultat.