Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt kyckling med färska örter och vitlökssmör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 2 färska kycklingar á cirka 1,2 kg
  • 2 tsk flingsalt
  • 25 g smält smör

Örtsmör

  • 100 g smör
  • 4 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Potatis

  • 8-12 potatisar
  • färskpressad saft av en citron
  • 1 vältvättad citron skuren i klyftor
  • 1/2 - 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk citronpeppar

Till servering och garnering

  • färska örter

Så här gör du

  1. Mixa ihop smör, persilja, dragon och vitlök.
  2. Krydda kycklingarna med salt. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Lyft skinnet på kycklingbrösten och fördela aromsmöret under skinnet. Pensla kycklingarna med det smälta smöret.
  4. Sätt plåten i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingarna cirka 20 minuter. Ös med smörsky som bildas under tiden.
  5. Blanda potatis, citronsaft, citronklyftor, olivolja, salt och peppar i en bunke.
  6. Ta ut plåten. Lägg potatisblandningen runtom kycklingarna. Stek i nedre delen av ugnen ytterligare 40 minuter, tills kycklingarna är helt genomstekta och potatisarna är mjuka. (Vänd gärna kycklingarna och rör om potatisen 2–3 gånger under tillagningstiden.)
  7. Garnera med örter.