Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt höstkalkon med äpplen & rosmarin

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kalkon, cirka 4 kg
  • 2 äpplen
  • 1 citron + 1 citron, finrivet skal och juice
  • 1 knippe rosmarin
  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk flytande honung
  • salt & malen svartpeppar

Gräddsås

  • 5 dl kalvbuljong (konc fond + vatten)
  • 1 1 ⁄2 dl grädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • salt & vitpeppar

Tillbehör

  • klyftpotatis vinbärsgelé

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut inkråmet och torka kalkonen på insidan och utsidan. Skär äpplena i klyftor och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med äpplen, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.
  3. Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung. Sedan kan du välja mellan två olika sätt att ugnsbaka kalkonen på.
  4. Alternativ 1: lägg kalkonen med bröstet uppåt i en långpanna. lägg på folie och grädda mitt i ugnen 1 timme. Ta ut kalkonen och pensla med sojablandningen, sätt tillbaka foliet, och grädda ytterligare 1 timme. Pensla en gång emellan och ös med fettet som runnit ut. Ta ut kalkonen och ta av foliet, ös, pensla och grädda ytterligare cirka 40 minuter. Kolla temperaturen i bröstköttet, det ska vara 70 grader när kalkonen är färdig. Ta ut kalkonen och vira in i aluminiumfolie och låt den vila i cirka 30 minuter.
  5. Alternativ 2: lägg kalkonen på en långpanna med bröstet neråt, pensla med sojablandningen och grädda mitt i ugnen 1 timme. Ta ut plåten och vänd kalkonen och pensla. Grädda ytterligare 1 timme, ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Sätt tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 40 minuter - 1 timme. Sätt eventuellt på folie mot slutet. Kolla temperaturen i bröstköttet, det ska vara 70 grader när kalkonen är färdig. Ta ut kalkonen och vira in i aluminiumfolie och låt den vila i cirka 30 minuter.
  6. Gräddsås: koka upp kalvbuljongen och koka ihop den något, tills cirka 3 dl återstår. Tillsätt grädde och vinbärsgelé under omrörning, så att gelén smälter. Låt koka upp.
  7. Rör samman smör och mjöl till en kula och vispa ner den i såsen. Koka upp under omrörning och låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Vispa då och då. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär upp kalkonen och servera med klyftpotatis, gräddsås och vinbärsgelé.