Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt fylld kalkon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 medelstor kalkon på 3-4 kg
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 50 g smör

Fyllning

  • 200 g kastanjepuré från burk
  • 2 syrliga äpplen
  • 1 gul lök
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 ägg

Sås

  • 6 dl sky, tillsätt vatten om det inte finns tillräckligt
  • 2 msk viltfond
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Några droppar soja
  • 2 msk sherry eller madeira, kan uteslutas

Till servering

  • 1/2 kg brysselkål
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl solrosfrökärnor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl bladpersilja
  • Vildris
  • 2 dl russin
  • Några kvistar timjan

Så här gör du

  1. Salta och peppra kalkonen både utvändigt och invändigt.
  2. Hacka äpplena i tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda ihop kastanjepuré, äpplen och lök. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner ägget.
  3. Fyll kalkonen med röran. Bind ihop benen.
  4. Smält smöret och pensla fågeln runtom. Lägg den på en plåt på sidan. Sätt in i ugnen på 175° i nedre delen av ugnen. Vänd den på andra sidan efter 30 minuter. Vänd den med bröstet uppåt efter ytterligare 30 minuter och stek den färdig tills köttsaften är klar. Beräkna ungefär 50 minuters stektid per kg. Använd gärna termometer, då är den klar när termometern visar 82°.
  5. Späd långpannan med vatten. Sila och mät upp den. Låt koka upp. Tillsätt viltfond och grädde,
  6. låt sjuda några minuter. Smaka av såsen med soja och eventuellt sherry eller madeira.
  7. Koka brysselkålen nästan mjuk i vatten smaksatt med smör och socker. Rosta solrosfrökärnorna i en torr stekpanna eller i ugn.
  8. Hetta upp smör och olja i en panna. Bryn kålen häri i några minuter. Tillsätt russin, hackad bladspersilja, timjan och till sist solrosfrökärnorna. Smaka av med salt och peppar.
  9. Tillred riset enligt anvisning på paketet.
  10. Servera kalkonen på ett stort fat med brysselkålen bredvid. Häll upp vildris och sås i en skål och en kanna.