Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt fläskfilé saltimbocca med balsamicosky

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st fläskfilé, 600 g
  • salt
  • nymald peppar
  • 80 g skivad parmaskinka
  • ca 18 st salviablad
  • 2 dl riven parmesanost
  • smör
  • bindgarn

Rostad vitkålspuré

  • 300-400 g vitkål
  • 2 tsk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 600 g mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • salt och nymalen peppar

Balsamicosky

  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl rödvin
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk balsamvinäger, lagrad
  • 1 1/2 msk flytande honung
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör

Smörstekt babyspenat

Ugnsbakade cocktailtomater

Så här gör du

  1. Skär ett djupt snitt på längden utefter hela filén och vik upp den. Skär eventuellt ytterligare ett snitt. Lägg plastfolie över och banka försiktigt ut köttet så det blir platt, till exempel med en kastrull.
  2. Salta och peppra köttet.
  3. Lägg på skinka, salvia och ost. Rulla ihop till en rulle och bind om med bindgarn.
  4. Bryn köttet i smör. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Hit går det bra att förbereda.
  5. Vid servering: Sätt ugnen på 175 grader. Stick in en termometer i själva köttet, inte i fyllningen. Stek tills den visar 68–70 grader.
  6. Låt vila 5–10 minuter under aluminiumfolie innan köttet skärs upp.
  7. ROSTAD VITKÅLSPURÉ:
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i bitar. Blanda med oljan i en ugnsfast form.
  9. Rosta i mitten av ugnen tills kålen är mjuk och har fin färg, cirka 30 minuter.
  10. Mixa kålen till en slät puré tillsammans med grädde och mjölk. Vänd ner osten för hand.
  11. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet.
  12. Mosa potatisen, till exempel med en potatisstomp (mixa inte potatisen, stärkelsen gör potatisen klistrig). Rör ner smöret i potatisen.
  13. Blanda kålpuré och potatisstomp. Smaka av med salt och peppar. Hit går bra att förbereda.
  14. Vid servering: Värm purén försiktigt, den ska inte kokas. Späd eventuellt med lite varm mjölk om purén är för hård.
  15. BALSAMICOSKY:
  16. Skala och hacka löken. Koka ihop lök, vin, vatten, fond och vinäger under lock i cirka 8 minuter.
  17. Vispa ner honung och stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta i 2 minuter. Hit går bra att förbereda.
  18. Vid servering: Värm såsen och vispa ner smöret i klickar. Nu ska såsen inte koka mer.
2 kommentarer om "Helstekt fläskfilé saltimbocca med balsamicosky"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Brittasdotter

      Hej!

      Nu har vi lagt till det som fattades i receptet, så nu kan du se hur man gör balsamicoskyn 🙂 Lycka till!

      Mvh, Mitt kök-redaktionen