Helstekt fläskfilé med smakrik sojasås

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
8 bufféportioner
- 2 bitar fläskfilé à 450 g, gärna av den tjocka delen
- cirka 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk smör och olja
Sås:
- 2 msk kapris
- 1 msk olivolja
- 3 msk japansk soja
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 msk hoisinsås
- 1 msk finriven ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad koriander eller persilja
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Putsa filébitarna och krydda dem med salt och peppar.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn filéerna runtom i 3–5 minuter tills de får vacker färg.
- Lägg över köttet i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av en av filéerna. Stek köttet klart i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Låt vila övertäckt med en bit bakplåtspapper i cirka 15 minuter.
- Fräs kaprisen i oljan i cirka 1 minut. Ta pannan från värmen. Blanda i soja, vinäger, hoisinsås, ingefära, vitlök och koriander.
- Till varm bufférätt: Skiva köttet och fördela över sojasåsen.
- Till kall bufférätt: Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll i sojasåsen. Knyt ihop och lägg påsen på ett fat. Låt kallna i rumstemperatur och förvara kallt till serveringen. Vänd påsen med köttet då och då. Skär köttet i skivor och servera med sojasåsen.

Du kanske även gillar