Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt filé med rotfruktstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 fläskfilé, ca 500 g
  • smör till stekning
  • 1 tsk rosmarin eller timjan
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • Till servering:
  • rotfruktstårta
  • äppelyoghurt

ROTFRUKTSTÅRTA MED CAMENBERT

  • 500 g blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, rotselleri
  • 300 g mjölig potatis
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • ca 200 g camenbert
  • 4 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl standardmjölk

ÄPPELYOGHURT

  • 4 portioner
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 tärnat äpple
  • 1 msk honung
  • 50 g grovhackade valnötter
  • 3 msk hackad gräslök
  • flingsalt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddan, salt och peppar.
  3. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader.
  4. Vira in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
  6. Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i matberedare.
  7. Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
  8. Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
  9. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur formen.
  11. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.