Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 247 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g hel entrecote
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 kvistar timjan
  • 1/2 chili
  • smör och olja till stekning
  • salt och peppar
  • 100 g smör
  • ca 1,5 dl kraftigt rödvin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 soltorkade tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 nypa socker
  • 900 g potatis (gärna delikatess typ anya eller ratte)
  • 2 tsk mixad peppar
  • olja
  • salt

Så här gör du

  1. Mortla pepparn och dela potatisen.
  2. Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt. Blanda runt tillsammans med olja.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
  4. Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
  5. Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet. Allt ska få stekyta.
  6. Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan till stekpannan tillsammans med en klick smör. Slå smöret över köttbiten under tiden det steks.
  7. Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i cirka 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader.
  8. När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.
  9. Fortsätt med smöret, hacka lök och vitlök fint. Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
  10. Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt. Ta av från värmen och låt svalna helt.
  11. Blanda det avsvalnade vinfräset med smöret. Blanda ordentligt. Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i cirka 1 timme, rulla det därefter till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
  12. Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis.