Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helstekt citron och vitlökskyckling

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Kyckling

  • 1 st hel ekologisk kyckling
  • 2 st hela vitlökar

  • 4 st citroner
  • 2 st färska rosmarinkvistar
  • 75 g smör

Sås

  • 2 dl hönsbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk honung
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av kycklingen och klappa den torr. Fyll med två halverade citroner och en vitlök, delad på mitten. Lägg kycklingen i en gryta. Smält smöret och pensla kycklingen, salta & peppra. Halvera resterande två citroner, dela vitlöken på mitten och lägg ner i grytan med rosmarinkvistarna. Ställ in i ugnen med lock på i ca 1 h.
  2. Ta upp kycklingen och låt den vila under folie. Ställ grytan på spisen och häll ner buljongen. Koka upp och rör med en visp så all smak kommer fram. Sila av buljongen och häll tillbaka i grytan. Rör ner grädden sjud i några minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.
  3. Nu finns det två alternativ. Servera kycklingen hel vid middagsbordet och häll såsen i en kanna. Eller som jag brukar göra. Rensa kycklingen lägg ner köttet i såsen och servera rätten som en gryta.
  4. Servera med kokt pasta och toppa med parmesan eller ugnsbakade rotfrukter och en god sallad.