Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helrostad anka glaserad i vinteröl med grönkål och riven mandel

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 1 hel anka, runt 2 kg
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 lök, delad
  • salt och peppar
  • 2 +2 kanelstänger
  • 1 flaska julöl
  • 10 kryddnejlikor
  • 1 1 ⁄2 dl maltsirap eller brödsirap
  • 1 huvud grönkål och svartkål (runt 200 g), repad
  • 3 mandlar
  • sherryvinäger

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 160 grader och sätt gallret i mitten.
  2. Krydda ankan med salt och peppar. Stoppa den med timjan, en halv lök och 2 kanelstänger.
  3. Häll hälften av ölen i en liten kastrull tillsammans med nejlikor, sirap och 2 kanelstänger. Ställ kastrullen på mediumvärme och reducera till en tredjedel. Håll koll så att det inte kokar över. Detta blir den kryddiga ölglazen till ankan.
  4. Häll resten av ölen, tillsammans med 2–3 kvistar timjan och den andra halvan av löken i en djup ugnsplåt. Ställ plåten i ugnen under gallret, den ska fånga all den goda saften från ankan. Saften ska vi senare slunga kålen i.
  5. Sätt ankan direkt på gallret och börja pensla med glaze. Det tar 1 1⁄2–2 timmar att rosta ankan, och under tiden penslar man regelbundet med glazen för att få härligt, krispigt skinn.
  6. Ankan är klar när den är helt genomstekt, köttet ska vara saftigt och nästan falla av benet. Skinnet ska se glansig ut, med en mörkbrun rostad färg. Ta all saft från plåten, sila bort fettet och spara det gärna. Ankfett fungerar nämligen utmärkt att rosta pumpa eller potatis med, gärna lätt kryddat med timjan.
  7. Förbered kålen strax före servering. Ställ en stor kastrull på medium till hög värme. Slunga kål, tillsammans med saften från ankan och lite vinäger, för att bryta av sötman från glazen. Häll upp i en fin skål och riv över mandlarna.