Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Helgrillad svensk gårdskyckling med rostad potatis


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 svensk kyckling (stor)
  • 
1 citron
  • 
4 kvistar rosmarin
  • 
2 klyftor vitlök
  • 
1 msk paprikapulver
  • 
1 msk spiskummin

  • 1 dl matolja

  • svartpeppar
  • 
salt
  • 
600 g färskpotatis
  • 
2 msk olivolja

  • 2 dl tjock yoghurt

  • 1 knippe mynta
  • 
1 lime

Så här gör du

  1. 
1. Tänd grillen, med kol på halva sidan och inget alls på andra. Sätt ugnen på 210 grader. Skala citronen med en potatisskalare. Blanda citronskal, rosmarin, vitlök, paprikapulver, spiskummin och mixa i en mixer med matolja tills det blir slätt.

  2. Marinera kycklingen med kryddblandningen, salta och peppra. Grilla sedan kycklingen hårt på grillen på alla sidor och dra sedan kycklingen från glödbädden till den sidan utan grillkol. Lägg på locket på grillen i cirka 20-40 minuter tills kycklingen innertemperatur är 68 grader. Vänd på kycklingen då och då.

  3. Lägg den färdiggrillade kycklingen på en skärbräda och låt den vila i 20 minuter.

  4. Lägg potatis, olivolja, salt och peppar på en ugnsplåt. Kör in potatisen i ugnen i 15-20 min.

  5. Hacka mynta och blanda med yoghurt. Pressa ner lime och smaka av med salt.

  6. Ställ kycklingen hel på en skärbräda på bordet. Tranchera genom att följa från bröstbenet nedåt. Servera med den rostade potatisen och myntayoghurt.