Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grillad lax med hoisinsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 236 st har redan röstat

En hel grillad laxsida är ett smidigt sätt att laga mat åt många och passar perfekt på grillfesten. Att grilla lax ger dig en både saftig och smakrik fiskbit. Enkelt och gott! Tips: Låt inte laxen tillagas direkt ovanför den heta kolen utan lägg den lite vid sidan av. Här får laxen en spännande smak av hoisinsås, vitlök och sesam.

Läs också: Recept på aioli

Läs också: Recept på bourbon glaze

Ingredienser

8 portioner

  • 1 finhackad vitlöksklyfta

  • 1 finhackad gul lök

  • 1 msk rapsolja

  • 1 dl hoisinsås

  • 1 msk sambal oelek

  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
  • 
1 laxsida med skinn (cirka 1 400 g)
  • 1/2 msk salt

  • 2 msk rostade sesamfrön


Så här gör du

  1. Fräs lök och vitlök mjuka i en ­kastrull med lite rapsolja. Tillsät­t hoisinsås, sambal oelek, sirap, ­svartpeppar samt saft och skal från apelsin. Koka upp och låt sjuda ­samman ett par minuter, rör om då och då under tiden. Låt svalna och mixa sedan slät med stavmixer.

  2. Pensla laxen köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i cirka 1 timma.

  3. Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Skjut ut kolen mot kanterna med en kratta.

  4. Gnid in olivolja på laxens skinnsida, salta på köttsidan och pensla ytterligare en gång med hoisinglazen. Lägg på laxen i mitten av grillen så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det. Pensla med hoisinglazen då och då under tiden som du grillar laxen.

  5. Toppa med rostade sesamfrön och servera med nudelsallad.
11 kommentarer om "Grillad lax med hoisinsås"
  • Magnus
    Magnus

    Går det att göra i ugnen och i så fall vilken temp och hur länge?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Magnus

      Hej! Det går superbra! Allra godast blir det om du kör den lite längre tid, 45 minuter, i typ 135 grader. Annars 175 grader i typ 25 minuter. Lite beroende på ugn så klart men det blir riktigt gott!

  • tequila02
    tequila02

    Hur menar ni att man lägger laxen när man har skjutit ut kolen på kanterna?
    På gallret eller nere i grillen?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till tequila02

      Hej! På gallret blir allra bäst. Allt gott, Joel, Mittkök.se

  • charles r
    charles r

    Hur skulle du hantera detta på en gasolgrill, slå av en brännare och ha fisken ovanpå den och sen mer fart på de andra brännarna?