Logga in här

Hela saltgurkor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 149 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1 kg inläggningsgurka, Västeråsgurka
  • 50 g pepparrot
  • 12 st körsbärsblad
  • 12 st svartvinbärsblad, eller vinblad
  • Lag 1:
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1/2 dl salt (utan jod)
  • Lag 2:
  • 2 dl ättika, 24%
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 6 vitpepparkorn

Så här gör du

  1. Skrubba gurkorna noga i kallt vatten så att de blir helt rena.
  2. Blanda salt och vatten till en saltlag och häll över gurkorna. Låt stå över natten.
  3. Slå av lagen, ta upp gurkorna och stick dem med en provsticka så att lagen tränger in bättre.
  4. Koka ihop salt och vatten till lag 2. Låt lagen kallna helt innan du tillsätter ättikan.
  5. Varva bladen, gurkorna och den skalade, strimlade pepparroten i väl rengjorda glasburkar med lock.
  6. Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Låt gurkorna stå svalt i fyra veckor före servering.
  7. Pepparroten fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och förlänger gurkornas hållbarhet