Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hela saltgurkor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 49 st har redan röstat

Inget är så gott som saltgurka på en rågbrödssmörgås med leverpastej. Den bästa gör du naturligtvis själv – även om det tar lite tid – med svart vinbärsblad och körsbärsblad i lagen. Inläggning:

Ingredienser

  • 1 kg inläggningsgurka, Västeråsgurka
  • 50 g pepparrot
  • 12 st körsbärsblad
  • 12 st svartvinbärsblad, eller vinblad
  • Lag 1:
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1/2 dl salt (utan jod)
  • Lag 2:
  • 2 dl ättika, 24%
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 6 vitpepparkorn

Så här gör du

  1. Skrubba gurkorna noga i kallt vatten så att de blir helt rena.
  2. Blanda salt och vatten till en saltlag och häll över gurkorna. Låt stå över natten.
  3. Slå av lagen, ta upp gurkorna och stick dem med en provsticka så att lagen tränger in bättre.
  4. Koka ihop salt och vatten till lag 2. Låt lagen kallna helt innan du tillsätter ättikan.
  5. Varva bladen, gurkorna och den skalade, strimlade pepparroten i väl rengjorda glasburkar med lock.
  6. Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Låt gurkorna stå svalt i fyra veckor före servering.
  7. Pepparroten fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och förlänger gurkornas hållbarhet
2 kommentarer om "Hela saltgurkor"
  • Åsa Larsson
    Åsa Larsson

    Verkar som ett bra recept, men hur mycket vatten skall det vara till lag 2?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Åsa Larsson

      Hej Åsa! 1 liter vatten ska det vara, tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det. Lycka till med gurkan! /Stina, webbredaktör Mittkök.se