Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hel kyckling med citron- & örtsmör


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 139 st har redan röstat

Kycklingen är smaksatt med smör, basilika, persilja, citron och vitlök.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 hel kyckling


Fyllning:


  • 1/2 gul lök


Till formen:


  • 1 citron

  • 1/2 dl vitt vin


Citron- och örtsmör:


  • 100 g margarin eller smör
  • 
finrivet skal från 1 citron

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1/2 dl finhackad basilika + 1/2 dl ­finhackad persilja eller 1 dl finhackad persilja
  • 
salt och peppar


Dansk potatis:


  • 1 kg småpotatis

  • 1 msk strösocker


Sås:


  • 1 msk majsena

  • 1 dl vispgrädde

  • 2 tsk balsamvinäger
  • 
1 msk kycklingfond

  • cirka 1 dl sky från kycklingen

  • cirka 1 1/2 dl vatten

  • eventuellt salt


Servering:


  • broccoli, morot


Så här gör du

  1. Tvätta kycklingen invändigt, torka torrt med hushållspapper. Skala och skär löken i klyftor och lägg den i buken på kycklingen. Blanda margarin eller smör, citronskal, pressad vitlök, örter, salt och peppar till en röra.

  2. Stoppa citron- och örtsmöret under skinnet runt hela kycklingen. Bind upp kycklingen med ett 1 meter långt hushållssnöre. Lägg kycklingen med bröstfiléerna uppåt, vira mitten av snöret runt gumpen. Vira de båda snörändarna runt benen och vingarna så att de ligger an mot kycklingkroppen, snörena kommer att korsa varandra. Avsluta med en hård knut.

  3. Klappa in salt och peppar runt om hela kycklingen. Lägg den med bröstet uppåt i en smord ugnsfast form. Skär citronen i tjocka skivor och lägg dem i formen. Häll på det vita vinet.

  4. Stek kycklingen en bit ner i ugnen i 200 grader i cirka 70 minuter. Skala potatisen och förväll den i lättsaltat vatten i 10 minuter. Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form och strö på sockret. Salta. Stek dem i ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter­. ­Potatisarna ska ha fått färg av ­sockret. Vispa ihop majsena och grädde i en kastrull. Tillsätt balsam­vinäger, kycklingfond, sky från ­kycklingen och vatten lite i taget.

  5. Låt såsen koka under omrörning i 2-3 minuter. Smaka av med salt. Servera kycklingen med dansk potatis, sås och en sallad.
Läcker bjudmat.