Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hel grillad gös med pepparrotssmör & räkor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 gös
  • salt & malen vitpeppar
  • 5 dillstjälkar
  • 1 rödlök
  • 1 lime
  • oliv- eller rapsolja till pensling

Pepparrotssmör

  • 100 g smör, mjukt
  • 3 msk färsk, finriven pepparrot
  • 1 ⁄2 lime, finrivet skal och 1 tsk limesaft
  • 1 krm salt
  • 1 ⁄2 tsk rosépeppar

Grillad rödlök

  • 1 rödlök
  • oliv- eller rapsolja

Grillad lime

  • 2 limefrukter
  • 1 ⁄2 tsk flytande honung

Tillbehör

  • dill
  • 200 g skalade räkor
  • 2 msk färsk, riven pepparrot
  • 25 g smör

Gott till

  • pressad eller kokt färskpotatis

Så här gör du

  1. Grillad gös: Skölj och torka av fisken på utsidan och insidan. Salta och peppra gösen inuti. Lägg i dillstjälkarna. Skala löken och skär den och limen i skivor och lägg i. Bind ihop gösen med bindgarn.
  2. Pensla gösen med olja och lägg den på grillen ett par minuter. Vänd gösen och lägg den på indirekt värme och stäng locket. Grilla cirka 15 minuter. Den är färdig när den är 50-52 grader i innertemperatur.
  3. Pepparrotssmör: Vispa upp smöret och blanda i alla ingredienser till pepparrotssmöret.
  4. Grillad rödlök: Skiva löken i tjocka skivor, pensla med olja och grilla på båda sidor ett par minuter.
  5. Grillad lime: Dela limen på mitten, stryk över honung och grilla ett par minuter.
  6. Servering: Lägg upp gösen på en plåt eller på ett stort fat, garnera med dill och grillad lime. Lägg på räkor, grillad rödlök och extra pepparrot.
  7. Smält och skira smöret i en liten kastrull och häll på fisken. Servera med pepparrotssmör och pressad potatis eller kokt färskpotatis.