Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Havtornssaft – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Recept på härlig hafttornssaft du enkelt gör själv. Havtorn är ett fantastiskt litet hemligt orange bär – få har sett det växa
i sin naturliga miljö. Det är supersyrligt, jättenyttigt och svårt att plocka.

Recept ur boken ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga” av My Feldt (Bonnier Fakta). Boken finns att köpa på bland annat Adlibris

Läs också: 8 saker du inte visste om havtorn

Ingredienser

2 liter
  • 1 1/2 kg havtornsbär
  • 1 kg strösocker (per liter saft)

Så här gör du

  1. Safta bären i en saftmaja. Har du ingen saftmaja kan du koka upp dem i en kastrull med lite vatten i botten. Låt sjuda en stund tills alla bär har spruckit. Mixa bären med stavmixer och lägg sedan allt i en finmaskig sil med en bunke under. Sila saften genom att pressa hårt på bären.
  2. Mät saftmängden och tillsätt rätt mängd socker i kastrullen. Värm under omrörning tills sockret har smält. Skumma av under tiden. Ta kastrullen från värmen vid första bubblan.
  3. Häll upp den varma saften på steriliserade flaskor (flaskor som rengjorts och sedan fått torka och värmts ordentligt i ugnen på 110 grader). Efter ett dygn kan det se ut som om saften har skiktat sig, men om du skakar på flaskan får du tillbaka den härligt orange färgen igen. Förvara mörkt och svalt.
  4. Oöppnad flaska håller i upp till 1 år. Saften är väldigt dryg – späd 1 del saft med 7–9 delar vatten.