Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Havrerutor med svarta vinbär

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 Långpannebröd
  • 6 dl Vatten
  • 3 dl Havregryn
  • 2 tsk Salt
  • 4 dl ljummet vatten

  • 50 g färsk jäst
  • 2 msk Honung
  • 0,5 dl Olivolja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 5 dl Grovt rågmjöl
  • 8 dl Vetemjöl special
  • 1-1,5 dl frysta svarta vinbär eller blåbär

Så här gör du

  1. Blanda samman havregryn, 3 dl vatten och salt i en gryta. Koka samman till en gröt och låt den svalna till 37 grader.
  2. Blanda jäst och ljummet vatten så jästen löses upp. Häll i honung och olivolja. Rör i gröten och sedan resterande mjöl under tiden som degen knådas. Degen är ganska lös. Knåda ordentligt, sedan mjöla den och låt jäsa 1 timme.
  3. När den jäst knåda den lite och tryck ut den på ett bakpapper/plåt. Skär i rutor och tryck ner frysta vinbär/blåbär lite överallt. Låt den jäsa cirka 30 minuter till.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i mitten cirka 40 minuter.