Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Havrebröd för många

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 24 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 2 dl havrekross
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 50 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl havrekli
  • 2 dl havregryn
  • 6-7 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Lägg havrekrossen i en stor bakbunke. Koka upp 3 dl av vattnet och häll det över krossen. Häll i resten av vattnet (kallt).
  2. När blandningen är ljummen, 37 grader, smula i jästen. Blanda i olja, salt, havrekli, havregryn och vetemjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och baka ut brödet till en rund bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite med handen. Strö över lite vetemjöl och lägg en bakduk över. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.
  6. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler under bakduk.