Havrerutor – recept

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
20 stycken
- 1 dl röd quinoa
- 3 dl vatten
- 2 dl fiberhavregryn
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 50 g mjukt smör
- 2 msk ekologisk sirap
- 1 ägg
- 1/2 msk havssalt
- 1 l vetemjöl, cirka
Till garnering
- vatten
- fiberhavregryn
Så här gör du
- Koka quinoan i vattnet 10 minuter. Ta kastrullen rån värmen och tillsätt fiberhavregryn, rör om och låt svälla 5 minuter och svalna.
- Smula jästen i en degbunke till köksmaskinen och tillsätt mjölken och grynblandningen, mjukt smör, sirap, ägg, salt och vetemjölet. Arbeta ihop cirka 10 minuter.
- Ta upp degen och platta ut den i långpanna med bakplåtspapper. Skär sneda rutor i degen och låt den jäsa under plastfilm, cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med vatten och strö över lite havregryn.
- Sänk värmen i ugnen till 200 grader och grädda brödet, cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler och bryt i bitar.

Du kanske även gillar
Populära recept