Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Havguspaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar
  • 125 g Arla Unika smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 1,5 msk vatten

Fyllning

  • 330 g Havgus 12
  • 3,5 dl vispgrädde, helst 50 procent
  • 3 st ägg
  • 3 krm salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skär det kalla smöret i stora tärningar och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med vetemjöl och salt. Mixa ca 30 sek med full styrka, tillsätt sedan vatten och mixa ytterligare 30 sek.
  2. Lägg degen i en pajform, 24 cm i diameter, tryck ut den jämnt och ända upp till kanten. Ställ den i kylen 15 min. Riv osten på den grova sidan av rivjärnet ner i en skål.
  3. Ta ut pajbottnen och nagga den med en gaffel 10–12 gånger. Förgrädda den mitt i ugnen i 10 min.
  4. Medan pajbottnen gräddas, blanda samman grädde och ägg, smaka av med salt och häll smeten över den rivna osten. Rör om, häll över allt i den förgräddade pajbottnen.
  5. Grädda pajen i ytterligare 25–27 min i mitten av ugnen. Den får inte gräddas för länge utan är klar när den ”stannat” och inte flyter när du skakar pajen. Låt pajen svalna 15–20 min, servera den ljummen.