Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Havets Wallenbergare med ärtor och potatispuré

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Gör klassiska rätten wallenbergare men med fisk som huvudingrediens! Recept ur ”Fisk – den ultimata kokboken till fisk och skaldjur” (Arena) av Nils Molinder.

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fisk, blandad (både vit och röd)
  • 1 msk salt
  • 3 äggulor
  • 1 msk maisena
  • 1 krm epiche riche, kryddblandning bestående av muskot, vitpeppar, kryddpeppar och nejlikor
  • vitpeppar
  • 3-5 dl vispgrädde
  • ströbröd till panering
  • smör till stekning

Potatispuré

  • 800 g skalad potatis av mjölig sort
  • 3 msk smör
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • salt och peppar

Till servering

  • lätt kokta gröna ärtor
  • eventuellt skirat smör

Så här gör du

  1. Mixa fisk och salt i mixer till en jämn smet. Tillsätt äggulor, kryddor samt maisena och mixa lite till. Häll i grädde långsamt medan mixern går. Det är viktigt att hälla försiktigt så att smeten inte spricker.
  2. Forma till åtta lagom stora biffar. Panera i panko.
  3. Stek i smör på medelhög värme, 3–4 minuter på vardera sida.
  4. Potatispuré: Koka potatisen ”al dente” det vill säga med en liten kärna och slå bort vattnet, låt sedan ånga klart i cirka 5–7 minuter utan lock så att vattnet dunstar från potatisen. Pressa potatisen i en press eller genom en sil, värm grädde, mjölk och smör.
  5. Blanda ut potatisen med grädd­mjölken till önskad konsistens, vid behov öka mängden vätska. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med potatispuré, gröna ärter och eventuellt skirat smör.
Du kanske även gillar