Logga in här

Hasselnötsmarsipan med smak av clementin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g Hasselnöt
  • 1 st Bittermandel
  • 1 st Äggvita
  • 1 st Skal av clementin
  • ½ st Saft av clementin
  • 5 dl Florsocker

Chokladdoppning och garnering:

  • 100 g Mörk choklad
  • 100 g Ljus choklad
  • 25 g Kokosfett
  • 100 g Hasselnötter rostade

Så här gör du

  1. Riv/mal hasselnötterna fint, jag körde i matberedare. Tillsätt äggvita, bittermandel (alternativt ett par droppar bittermandel smaksättning, knappt ½ krm) och 3 dl florsocker. Kör ihop. Tillsätt saften och skalet, kör igen och tillsätt 1 dl florsocker. Ta upp och jobba ihop med dl florsocker till. Kan behövas mer eller mindre beroende på hur stort ägget och clementinen var. Forma till en rulle och lägg i en plastpåse i kylen att vila, gärna över natten
  2. Rosta nötter: Sätt ugnen på 180 grader. Sprid ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt högt i ugnen i 8 minuter. Rör om nån gång. Ta ut och häll över i en handduk. Vira ihop och gnugga för att bli av med skalet. Kan behöva upprepas.
  3. Forma Marsipanen. Ta ut från kylen. Rulla ut i fingertjocklek. Skär av 3,5 cm långa bitar och lägg på ett fat med bakplåtspapper som klarar frysen. Sätt i frysen i minst 40 minuter.
  4. Chokladdoppning: Smält chokladen i ett vattenbad. Sätt en rostfri skål i en gryta med sjudande vatten. Hacka upp all choklad med spara ca 100gram. Hacka upp kokosfettet. Häll ner choklad , ca 100 g, och kokosfett i den rostfria skålen. Låt allt smälta. Ta upp skålen när allt smält och häll ner den sista chokladen och låt den smälta med. Ta fram marsipanen ur frysen. Doppa bit för bit med hjälp av en tång. Lägg på ett galler eller ett bakplåtspapper. Lägg på en hasselnöt direkt innan chokladen hinner stelna. När det är klart så sätt i kylen en stund så allt stelnar innan du packar ihop det i en burk.