Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselnötskola

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Mjuk, seg och härlig kola med knapriga hasselnötter. Låt kolan stelna i rumstemperatur över natten och skär sedan upp den i bitar.

Ingredienser

30 stycken
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl hackade, lätt rostade hasselnötter

Så här gör du

  1. Lägg bakplåtspapper i två formar, 10 × 15 centimeter.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner grädde, socker och sirap. Rör om tills allt blandats.
  3. Koka upp och rör då och då i botten, men rör inte hela tiden. Dra ner värmen mot slutet. Koka till fast kulprov - gör ett kulprov genom att droppa i lite smet i ett glas med kallt vatten, plocka upp smeten och forma den till en mjuk, seg kula. Eller till 123–124 grader.
  4. Dra av kastrullen från plattan och blanda i hasselnötterna.
  5. Häll upp massan i formarna och låt stelna i rumstemperatur över natten.
  6. Skär upp kolan i bitar.