Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselnötsfrallor och fransk löksoppa på svenska

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 3 st gula lökar
  • 3 st charlottenlökar
  • 4 st potatisar
  • 2 st hönsbuljong
  • 2½ dl vitt vin
  • 4 st vitlöksklyftor
  • ¾ dl olivolja
  • 25 g smör
  • 1 vatten
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • 2 st lagerblad
  • 1 krm socker
  • 4 lingongrova
  • 200 g cheddarost
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • ½ msk salt
  • 1 tsk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl malna hasselnötter
  • 4 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör. Tillsätt vinet och socker. Lägg hönsbuljong och 1 litet vatten och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar timjan efter smak. Häll upp soppan i fyra skålar, jag hade bara en stor ungsäker skål. Lägg i bröd och täck med cheddarost. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun. Servera genast med färska frallor.
  2. Rör ut jästen med vattnet, arbeta in övriga ingredienser och sist så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg. Knåda noga. Täck med plast och jäs 30 minuter. Knåda degen på bakbordet. Rulla ut fem längder och dela dem i fem bitar vardera. Doppa ena snittytan i rågsikt och ställ bullarna på plåt med bakpapper. Jäs 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.