Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselnöts- och marängtårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 4 dl hasselnötsmjöl, 200 g
  • 3 1/2 dl florsocker, siktat
  • 6 äggvitor
  • 75 g mörk choklad

Smörkräm

  • 6 äggulor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 250 g osaltat smör, rumsvarmt

Chokladfågelbo

  • 100 g mörk choklad
  • 1 apelsin

Garnering

  • 100 g hackade rostade nötter
  • chokladägg

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Rita 4 cirklar, 18 cm i diameter på bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda hasselnötsmjöl och florsocker och vänd ner blandningen i äggvispet, fortsätt vända försiktigt tills allt blandas, använd slickepott. Fördela och bred ut smeten i ett jämt lager inom cirklarnas ramar. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter eller tills de är klara.
  3. Stjälp upp bottnarna på nytt bakplåtspapper. Dra av papperet som kakorna gräddats på. Låt kallna.
  4. Smält chokladen och bred ut den över bottnarna.
  5. Smörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull, gärna rostfri. Sjud under oavbruten vispning med till exempel ballongvisp, tills krämen tjocknar, den får inte koka. Täck över och låt kallna. Lägg smöret i en bunke. Vispa smöret med elvisp i cirka 1 minut. Häll över äggulekrämen och vispa ihop till slät kräm.
  6. Bred cirka en tredjedel del av smörkrämen på bottnarna och lägg ihop dem på ett tårtfat. Bred resten av krämen ovanpå och runt tårtan.
  7. Smält chokladen till chokladfågelboet. Dela en apelsin, gör gärna en halva lite större. Lägg apelsinen, med den kupiga sidan upp, på ett fat. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper. Fukta papperet med vatten, så att det mjuknar. Lägg papperet på apelsinhalvan och tryck till så att det formar sig över den.
  8. Ringla över chokladen i ett mönster som går kors och tvärs över papperet och låt stelna i frysen i cirka 30 minuter.
  9. Lossa papperet försiktigt från apelsinen, lite i taget, gör det eventuellt i flera omgångar och låt fågelboet ligga i frysen mellan varje gång. När allt papper är borttaget, lägg fågelboet i frysen till serveringen.
  10. Garnera med de hackade nötterna. Ställ chokladfågelbot mitt på tårtan och fyll med chokladägg.