Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hasselbackskaka med äpplen

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Den här kakan bakas utan bakpulver i smeten och får en mazarinliknande konsistens. En stilig och supergod äppelkaka, kanske med lättvispad konjaksgrädde till.

Ingredienser

6 bitar
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 2 msk smör, smält
  • 2-3 msk strösocker

Till servering

  • 2 dl crème fraiche, vispad grädde eller 1/2 liter vaniljglass

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna smöret och lägg det i matberedare monterad med kniv.
  2. Tillsätt socker och mixa. Tillsätt ägget och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet.
  3. Lägg smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.
  4. Dela och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna skivor men inte rakt igenom (på samma sätt som hasselbackspotatis).
  5. Tryck ner äppelhalvorna i smeten och pensla dem med smöret. Strö över sockret.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills den är klar, känn med provsticka. Låt svalna.
  7. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass.