Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelpaj – gott och enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 47 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka

Pajdeg

  • 
3 dl vetemjöl

  • 3/4 dl florsocker
  • 
2 äggulor

  • 100 g smör

  • 1 msk mjölk


Toscasmet:


  • 150 gr smör
  • 
150 g råsocker
  • 
150 g mald mandel (med skalet på)
  • 
3 msk vetemjöl

  • 1 1/2 msk grädde


Fyllning

  • 
5 svenska äpplen
  • 
2 msk smör

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 1 tsk stött kardemumma

  • 2 msk råsocker

Så här gör du

  1. Blanda snabbt ihop allt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i en ugnsfast form och låt den vila 30 minuter i kylen.
  2. Förgrädda pajen i cirka 10 minuter.

  3. Skär äpplena i lagom tjocka skivor.
  4. Smält smöret, gärna i traktörpanna, lägg ner äppelskivorna likt takpannor. Strö över råsockret, låt det stå tills sockret smält. Det får inte börja koka.

  5. Vält över allt i en pajform, strö över den stötta kardemumman, det rivna citronskalet och saften från en citron. Klicka ut toscasmeten över.

  6. Dekorera pajen med äppelskivor i vackert mönster. Ställ in kakan i ugnen i 200 grader i cirka 15-20 minuter.