Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hamburgare

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g högrev
  • 200 g bringa
  • isbergsallad
  • tomat
  • silverlök
  • 4 amerikansk gul ost
  • ketchup
  • Amerikansk gul senap

Så här gör du

  1. Skär upp köttet i lagom stora bitar och mal om vartannat, rör om lite i blandningen och lät det stå kallt någon timme tills det är dags att göra burgarna. Man ska inte röra för mycket, dels blir färsen kompaktare, dels smälter man fettet om man rör med händerna vilket gör burgaren torrare. Jag mal på 6,5 mms malskiva för att få lite grövre struktur i färsen vilket jag gillar. Man kan gärna lägga både kvarn och kött i frysen någon timme innan malningen så går det enklare att mala.
  2. Bröd är egentligen ett eget kapitel. Man kan gärna baka egna, men hur ofta orkar man? Av "standard-köpebröd" tycker jag bara Garants Briochebröd som finns på Willys och Hemköp håller måttet.
  3. När det är dags att göra burgarna tar du fram färsen och delar upp i högar om ca 150 gram per burgare. Sedan föser du ihop det till en löst sammanhållen boll (pressa inte ihop den). Värm en torr gjutjärns- eller stålpanna till riktigt hög värme och lägg sedan i bollen. Efter några sekunder kan du trycka till den så den blir lagom platt. Var inte rädd om den inte blir alltför rund eller om kanterna börjar falla sönder lite. Så länge du inte försöker vända den för tidigt går det bra. Låt den ligga och steka på ena sidan tills den fått ordentligt stekyta, det tar längre tid än man tror, kanske 3-4 minuter. Tricket är att inte röra den under tiden, då tappar man den fina stekytan där all smak sitter. Innan du vänder den saltar du och pepprar och vänder sedan med en metallstekspade så du får med all yta. Stek sedan klart den några minuter på andra sidan och mal över salt och peppar. Lägg på en skiva plastig hamburgerost och ta ur burgarna ur pannan. De ska helst vara rosa invändigt så de blir riktigt saftiga, så länge du har köttfärs som du kan lita på! Lägg sedan i en klick smör i panna och stek bröden, först invändigt och sedan utvändigt så de får lite färg och blir varma.
  4. Lägg sallad och tomat på det undre brödet. Toppa med lök i tunna skivor, senap, ketchup. Servera genast.