Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Halstrad röding med gräddkokt salladslök

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Röding, grädde och vitt vin – den här rätten är en smaksensation du snabbt svänger ihop. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.

Ingredienser

4 portioner
  • 600-800 g rödingfilé med skinn
  • 2-3 tsk rapsolja
  • salt och svartpeppar

Gräddkokt salladslök

  • cirka 200 g salladslök (eller purjolök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • smör till stekning
  • salt och svartpeppar

Tillbehör

  • pressad potatis
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Dela rödingfiléerna om de är stora. Torka dem med hushållspapper eller kökshandduk och gnid in dem med rapsolja. Salta och peppra på köttsidan.
  2. Strimla salladslöken fint. Fräs den mjuk i smör i en kastrull på svag värme i cirka 5 minuter. Häll i vinet och koka i cirka 5 minuter, tillsätt grädden och koka ihop såsen till önskad konsistens, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna, strö i en nypa salt och lägg i filéerna med skinnsidan nedåt. Halstra dem på hög värme, vänd efter cirka 2 minuter och halstra i cirka 2 minuter till, eller tills köttet har vitnat i kanterna.
  4. Servera med pressad potatis och citronklyftor.